Loverboy 3.0 – Van virtuele seks word je niet zwanger!

Bron: Meld Misdaad Anoniem – Campagne Gedwongen Prostitutie & Loverboys

Loverboys zetten vaker Nederlandse meisjes in als prostituee in België. Daar controleert de politie minder streng dan in Nederland, zegt hulporganisatie Terre des Hommes. De organisatie sprak vandaag met het Belgisch Openbaar Ministerie en de gemeente Antwerpen over een gezamenlijke aanpak.

Dit NOS artikel en citaat trok vanochtend mijn aandacht. Meteen vloog mijn brein in de alert-stand, want Project Sweetie 2.0 en de Campagne Gedwongen Prostitutie liggen nog vers in mijn geheugen.

Verontrustend nieuws, maar ik deel het toch maar. Jonge kwetsbare meiden, die het slachtoffer worden van deze mensenhandelaren. Pooiers vind ik te zwak uitgedrukt. Het NOS artikel besteed ook aandacht aan een extra kwetsbare groep meiden, die vanwege hun culturele achtergrond in de prostitutie belanden en er nooit meer uitkomen. Gevoelens van schaamte, verstoten worden door familie, eerwraak en zelfs zelfmoord, zijn de neerwaartse spiraal waar deze meiden in belanden.

Praten over seksualiteit is in sommige culturen nog een taboe. In de puberteit is nieuwsgierig zijn naar seks iets natuurlijks, experimenteren hoort daarbij. Wat is er spannender dan online informatie zoeken over seks, flirten met jongens, een blind date hebben of misschien zelfs verliefd worden online? In mijn gesprekken met jeugd- en jongeren tijdens voorlichtingsbijeenkomsten hoor ik steeds vaker: Van virtuele seks word je niet zwanger! Inderdaad, maar dit is een denkfout. Hier is sprake van beperkt zicht. De dreiging en het gevaar zit ergens anders.

Loverboy 1.0 stond aan het schoolhek en moest veel moeite doen om een potentieel slachtoffer te ronselen. Hij moest haar vertrouwen winnen en haar contactgegevens zien te bemachtigen. Hij moest vervolgens haar (seksuele) grenzen verleggen, zodat ze vatbaarder zou worden voor zijn avances. Om zich uiteindelijk te ontpoppen als een pooier, die haar doorgeeft aan een hele reeks andere jongens en daarmee geld verdient aan haar lijf. Door schaamte en (fysieke) bedreiging wordt ze uiteindelijk in het prostitutie netwerk gezogen en ontstaat een sociaal isolement, ver weg van haar dierbaren.

Loverboy 3.0 heeft het makkelijker; hij kan online meerdere trajecten starten met meerdere potentiele slachtoffers. Hij kan alvast via Social Media profielen wat research doen en een inschatting maken van zijn slagingskans, zodat zijn avances zeker succes zullen hebben. Hij heeft zelfs de mogelijkheid dit onder meerdere fake profielen te doen, zodat zijn eigen kans om gepakt te worden kleiner wordt. Hij heeft de keuze uit een heel scala aan digitale mogelijkheden om kwetsbare meiden tegelijkertijd te ronselen. Onzichtbaar en onaantastbaar, veilig achter een beeldscherm. Zo denkt hij…

Dating online deed ik al in 1999 en mijn man en ik hebben elkaar online leren kennen. Na al die jaren zijn we nog steeds digitaal- maar vooral informatievaardig. Jammer genoeg hebben wij deze digitale & sociale community zien veranderen. Hij vanuit de game community, ik vanuit de chat community. Het sociale aspect is langzaam aan het verdwijnen. We hebben met verbazing platformen als Tinder zien ontstaan, met de vleeswarenkeuring swipe-links, swipe-rechts. Gescheiden vrienden die hartstochtelijk op zoek zijn naar een nieuwe relatie, hoor ik praten over seksuele ontsporing en normvervaging in de datingscene. We houden ons hart vast, als het gaat om de sociale veiligheid en weerbaarheid van mensen online. Niet iedereen in de huidige volwassen generatie is digitaal vaardig, dus hoe brengen wij deze kennis dan over op onze kinderen?

Stop met sexting! roept de landelijke politie. Heel veel mediawijsheid professionals, waaronder ik, haalden opgelucht adem. De politie gaat eindelijk handhaven! Niet helemaal, want wat blijkt? De politie wordt vanwege de landelijke media-aandacht voor sexting, sextortion en cyberpesten overspoeld met aangiftes over digitale misstanden. Ze kunnen de werkdruk die hierdoor ontstaan is, niet meer aan. Interventie werkt niet voldoende, preventieve maatregelen werken niet of nauwelijks. De oplossing wordt gezocht in verbieden, maar dit is schijnveiligheid. Mensen verbieden virtueel seks te hebben, werkt niet; dat is dweilen met de kraan open. De enige oplossing is: Ga bewust om met je digitale voetafdruk. Respecteer de privacy van jezelf én anderen. Mediawijsheid dus.

Bron: Politie – Mobiel Media Lab

Cybersecurity pioniers en webcare teams   
Al heel lang ben ik actief betrokken bij de interventie, maar vooral preventie van grensoverschrijdend gedrag online. In die undercover functie heb ik in 2006 mijn man ontmoet en een heleboel andere cybersecurity pioniers en webcare medewerkers. Een aangifte doen van digitale misstanden? Vergeet het maar! Je wilt niet weten hoe vaak ik heb staan vloeken aan de balie van een lokaal politiebureau of een provider om de oren heb geslagen met de Europese wetgeving cybersecurity, namens slachtoffers én mijzelf. Ja, je leest het goed. Ik was ooit zelf het slachtoffer van cyberpesten, maar werd door mijn vechtlust een pionier, met de rugdekking van een cybersecurity webcare team. Advies bij Social Media incidenten is geen illusie, dat is ervaringsdeskundige ondersteuning, opgebouwd door jarenlang op de digitale snelweg rond te rijden. Van deze berichtgeving werd ik al een stukje vrolijker: Meer blauw op de Twentse digitale snelweg.

De digitale snelweg kleurt langzaam blauw
“Gebruik je boerenverstand”, riep mijn vader altijd, als ik weer eens een stomme stunt uithaalde. Gelukkig was er vroeger nog geen internet. Mijn jeugdzondes zijn niet online terug te vinden. Hoe lastig is dat voor de jeugd van tegenwoordig? Ze begeven zich zéér jong op de digitale snelweg, zonder mediawijsheid rijbewijs en veroorzaken ongelukken. Ongelukken waarbij zij gewond of zelfs getraumatiseerd raken, samen met een heleboel andere onschuldige omstanders en slachtoffers. Waar kunnen zij terecht voor advies, ondersteuning of een digitale aangifte? Sinds kort: bij de Politie!

Mijn jeugdzondes zijn niet online terug te vinden. Hoe lastig is dat voor de jeugd van tegenwoordig?

Goed Advies? Doe aangifte!
We leven in het digitale tijdperk, de wereld verandert in hoog tempo. Afgelopen maandag was het internationale internet dag, precies 49 jaar geleden kwam de eerste verbinding tussen twee computers tot stand. 50 jaar later hebben we er een Second Life bij: de virtuele wereld van avatars. Digitale profielen van mensen achter een beeldscherm. Soms met goede bedoelingen, soms met slechte bedoelingen. De digitale snelweg kleurt langzaam blauw en het Mobiel Media Lab van de Politie is hard aan het werk om, óók daar, onze sociale veiligheid te garanderen. Als teamleider webcare draag ik tegenwoordig dan ook alle Social Media incidenten met een gerust hart over aan de digitaal rechercheurs van de Afdeling Cybercrime. Tijdens voorlichtingsbijeenkomsten op scholen nodig ik altijd de jeugd-wijkagenten uit, ook als ze nog niet digitaal surveilleren. Aangifte doen gaat steeds makkelijker, mits je vraagt om aanwezigheid van een digitaal rechercheur bij de aangifte. Ons webcare team ondersteunt nog steeds slachtoffers bij het proces rondom de aangifte, door goede digitale research te doen en digitale dossiervorming te waarborgen. De verwachting is dat deze dienst binnenkort overbodig wordt, als de (lokale) politie deze service zelf kan bieden. We blijven echter waakzaam & dienstbaar, maar vooral alert online!

Ouderavond, themabijeenkomst of lezing?
Klik hier voor een aanvraag

Handige links
Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid – Loverboys
Meld Misdaad Anoniem – Campagne Loverboys 
Qpido – Over liefde, seksualiteit, loverboys en andere gevoelige onderwerpen
Rutgers Stichting – Kennisdossier seksuele grensoverschrijding
Blue Professionals – Sexting & Sextortion
HelpWanted – Handleiding Bewijs Opslaan

 

 

 

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Samen Sociaal Sterk

error: Content is protected !!